top of page
ernæring valp

Ernæring valp/unghund

En valp vokser raskest når den er mellom 3 og 6 måneder. Det er i denne fasen det er mest kritisk i forhold til utvikling av skjellet lidelser.

Små og mellomstore raser oppnår sin voksenvekt når de er 9-10 måneder gamle, mens større raser oppnår sin voksenvekt når de er 11-15 måneder. De slutter ikke å utvikle seg her. Ofte tar det flere måneder før de er helt ferdig utviklet.

En valp har behov for en mer energirik kost enn en voksen hund, ofte så mye som det dobbelte av det som en voksen hund på samme størrelse skulle fått. De trenger også mer proteiner, kalsium og fosfor. Men de skal heller ikke ha for mye da det kan være skadelig. En nyfødt valp trenger mer energi enn en eldre valp. Energibehovet synker ettersom valpen blir eldre. For med for høyt næringsinnhold vil gjøre at valpen vokser for fort og kan dermed utvikle skjelettlidelser. Det er også viktig at valpen ikke får for mye energi da dette kan lagre seg som fett på kroppen, og da har valpen større sjanse for å utvikle fedme som voksen hund.

Noe annet som er viktig i valpens utvikling er kalsium. Hvis valpen får overdrevne mengder med kalsium da spesielt i den største vekstfasen vil dette ha negativ innvirkning på skjelettet.

Et par andre viktige næringsstoffer er proteiner og D-vitamin. Proteiner er veldig viktige byggesteiner i kroppen.

Hunder er avhengig av å få vitamin D3 gjennom kosten da de ikke produserer dette vitaminet selv.

Frem til valpen er ca 6 måneder anbefales det å fore den 3-4 ganger om dagen, deretter 2 -3 ganger om dagen. En voksen hund burde få mat 1-2 ganger om dagen.

Det er veldig viktig for hunden å få i seg nok og bra næringsstoffer fra valpestadiet for å kunne utvikle et godt immunforsvar. De næringsstoffene som er viktigst i utviklingen av et godt immunforsvar er energi, proteiner, essensielle fettsyrer og diverse vitaminer og mineraler. Mange hunder utvikler eksem/kløe etc, ørebetennelse og lignende på grunn av manglende næringsstoffer og/eller fabrikkprodusert hundefor. I tillegg til at det er gjort mye med før det er helt ferdig, inneholder tørrfor til en viss grad, mer eller mindre, stivelse i form av korn og ris. Stivelse omdannes til sukker. Hunden har en naturlig soppflora både utvendig og innvendig. Når hunden får i seg økt mengde sukker, herav stivelse, vil det i noen tilfeller bli økt mengde sopp på grunn av at sopp spiser sukker. Dette kan blant annet medføre kløe og andre hudlidelser.

Jeg anbefaler et mer naturlig kosthold. Ikke nødvendigvis hjemmelaget råforing (her må man ofte få eksperthjelp for at hunden/valpen skal få i seg det den trenger). Jeg foretrekker vom og hundemat.

Jo nærmere man er hundens opprinnelig kosthold, jo friskere hund får man.

Visste du at det er like stor genetisk forskjell mellom de ulike hunderasene som det er mellom hund og ulv?

bottom of page